Bugün kendimi dışarı atıp gezesim var ama yapamıyorum. Eşim bugün yine çalışıyor ve babam memlekete gidecek eş dost akraba gelir göndermeye. Doğukan da nane molla biraz öksürük biraz burun akıntısı var. Yani bugün de evdeyim.
Bizim tarhanalar marketlerde satılan toz tarhanalardan değil. Yarmadan yapılıyor ben yapılışını görmedim yazın köye gidince görürüm artık. Annemin anlatığına göre yarma kaynatılıyor 1 gece bekletiliyor sonra mayalı hamur ve yogurtla yogurulup 1 gece daha bekletiyor. Ertesi gün avuçta sıkılarak beze diziliyor ve güneşte kurutuluyor. Kuruyunca tahta gibi oluyor. Aşağıdaki resimdeki gibi.
Tarhana çorbası çok kolay aslında 8-9 tane tarhanayı suda yumuşayıncaya kadar bekletip kaynatıyorsunuz ve üzerine kekikli eritilmiş tere yağı gezdiriyorsunuz.
Ben bu kez farklı olsun dedim ve nohutlu tavuklu yaptım. Hepimizin çok hoşuna gitti. Bir dahakine köfteli yapmayı düşünüyorum bakalım o nasıl olacak?
- 8 adet tarhana
- 1 tavuk budu
- 1 su bard. nohut (haşlanmış)
- 1 su bard. yogurt
- 1 yumurta sarısı
- 1,5 yemek kaş. un
- Tereyağı, kekik, tuz
Tarhanaların üzerini geçecek kadar su eklenip bekletilir. Tavuk haşlanır. Kemik ve derisi temizlenip doğranır.
Suda yumuşayan tarhanaların üzerine tavuk suyu eklenip 10-15 dak. kaynatılır. Tavuk ve nohut çorbaya eklenip kaynamaya devam edilir. Un, yogurt ve yumurta çırpılır çorbaya eklenir. 5-10 dk. kaynatıldıktan sonra üzerine eritilmiş tereyağ ile kekik gezdirilir.
14 yorum:
Benimde bugün canım hiç evde oturmak istemiyor ama ne yazıkki benim eşimde çalışıyor bende bu gün kendimi mutfağa atıp kafamı dağıtmaya çalışacağım Rabbim sağlık versinde en önemlisi o,doğukana geçmiş olsun bahar ayları etkiliyor hepimizi.
Tarhana çok değişikmiş daha önce hiç duymamıştım bu çeşidini afiyet şifa olsun
merhabalar canım;bizim tarhanaya çok benziyor memleket niire:)çokta güzel yapmışsın tavuk nohut bende deneyecem
eski olsamda yenilikleri severim ellerine sağlık canım
sevgiler
Süper bir çorba olmuş ellerine sağlık,sevgiler
Hanife abla; Mutfakta vakit nasıl geçiyor hiç anlamıyosun. Teşekkürler.
Fatma abla, memleket Malatya. Çorbayı beğenirsin inşallah.
anneannenin emekleri, teşekkürler.
anam anam canım hemşehrim zaten tarhanayı görünce blogtan bir sıcaklık yayıldıki bana anlatamam şimdi kendimi tutamayıp neresinden diyecem
Arguvan konakbaşı köyü. Sen neresinden?
ahhh nekadar güzel canım türkülerin diyarından
annem banazı beldesi
babam ispendere köyü
ama merkezde oturuyorlar
Canım oğluşuna geçmiş olsun.
İnşallah birdahaki pazara acısını çıkarırsınız.
Yarmalı tarhana çorbasını merak ettim.
Bizim yaptığımız çok daha farlı..
Tavuklu,nohutlu nasıl lezzetli olmuştur off..
Ellerine sağlık cnaım
Öpüyorum.
ellerine sağlık canım...lezzetli olduğuna eminim....
Nefis görünüyor.Bu sene çorba zamanı çok uzun sürdü soğuklardan masamızdan eksik olmuyor çorba:)Ellerinize sağlık
canım merhabalar:)
epeyce olmuş sen kayıt gireli lakin ben anca vakit buldum blog seyahatine:)
olsun geç olsun güç olmasın dimi:)
ellerine sağlık bu arada çorban pek güzel görünüyor canım:)
BİZİM EVDE ÇOK SEVİLİR.eV TARHANASI DERİZ BİZ.eLLERİNİZE SAĞLIK.sEVGİLERİMLE;
izlemeye aldım seni :)
Canım,
kuzucuğuna geçmişler olsun, inşallah fazla uğraştırmadan atlatır.
İlk defa eltimde görmüştüm bu tarhanayı. O Maraşlı. Çok lezzetli oluyor.
Ellerine sağlık. Çok güzel görünüyor.
Sevgiyle kal.
Nohutlusu yapıyoruz hep ama tavuklu yapma fikri çok güzelmiş. En sevdiğim çorbadır.
Ellerine sağlık Periciğim..
Yorum Gönder