26 Şubat 2009 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR DOLMASI



Dün annemin yaptığı enginar yemeği. Bizim evde ben hariç herkesin (Doğukan dahil) çok sevdiği bir sebze enginar. Annem bu konuda uzman olduğu için enginarın bir çok çeşidini pişiriyor. Ben yiyemesemde Doğukan'a yediriyorum.
Enginarı birçok şekilde pişirebilmeniz mümkün Etli, kıymalı, bezelyeli, tavuklu, mantarlı vs.
Ama bu yemek diğerlerinden farklı çünkü yapraklarıyla birlikte pişiriyorsunuz. Babam İzmir'e gittiğinde yemiş, yöre halkı genelde böyle pişiriyormuş.

Bu yemekte kullanılan enginarların küçük ve körpe olması gerekiyor. Bir kaç sıra dış yapraklarını kopardıktan sonra, sapını ve yaprakların uç kısımlarını bıçakla kesiyorsunuz. İçini kaşık yardımıyla oyup, limonlu ve tuzlu suda bekletiyorsunuz. Kararmaması için limonlu suda bekletmeniz gerekiyor.


  • 15 adet enginar (küçük)

  • 1 su bardağı pirinç

  • 2 adet soğan

  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü ve şan fıstığı

  • Tuz, karabiber, kırmızı pul biber

  • 1 adet limon

  • Yaım çay bardağı Sıvıyağ

Soğanları yemeklik doğrayıp sıvıyağda kavurun.Pirinci ilave edip kavurmaya devam edin.Kuş üzümü,şan fıstığı ve baharatları ekleyip karıştırın.Tencereyi ocaktan alınır, kapağı kapatılıp biraz demlendirilir. Demlenen iç temizlenmiş enginarların içine doldurulup yayvan bir tencereye dizilir. Üzerine enginarların yarısına gelecek şekilde su ilave edilir.Suyuna tuz ve limon suyu eklenir. Kısık ateşte pişirilir.

4 yorum:

Unknown dedi ki...

BENİM ENS EVDİĞİM ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERDEN BİRİDİR ENGİNAR ANNENİN ELLERİNE SAĞLIK MİSLER GİBİ GÖRÜNÜYOR...

Esra'nın Mutfağı dedi ki...

Var mı böyle bir lezzett... Ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

hiç enginar yememiş pişirmemiş biri olarak benim bile canım çekti.leziz gözüküyolar.annenizin ellerine sağlık sevgiler

burju dedi ki...

bende bir izmirli olarak yağtığımız değişik şeklini anlatayım perinin verdiği tarif en güzel tariflerden biri biz kuş üzümü kullanmayız sadece ve yaprağın bir tanesine iç dolduruz diğer bir yaprağı üstüne kapatırız iple bağlarız midye gibi olur dışı dolma gibi pişirdikten sonra afiyetle yeriz :)